Projekt Farmy Držovice vznikl v hlavách dvou tehdy mladých nadšenců na samém konci minulého tisíciletí v jedné pražské hospodě nad knížkou Mileny Fantové Chov koz. Nikoho tehdy nenapadlo, kam až nás tento ztřeštěný nápad dovede.
V září 2001 byla zakoupena usedlost v Držovicích u Úštěku, samotná stavba i její okolí všechny naprosto okouzlilo. Budova byla však obývána jen částečně a na pozemcích se hospodařilo jen velmi chaoticky. První zvířata, štěně belgického ovčáka Aggi a tři kůzlata Běla, Žofie a Kristýna přijely na farmu už na jaře 2002. Začátky naprosto bez zkušeností byly někdy úsměvné, někdy dramatické a někdy spíše k pláči.
Přes počáteční pokusy s chovem hus, kachen a slepic, jedné krávy a búrských koz, nakonec nastal návrat k původnímu plánu, chovu koz na mléko a vybudování sýrárny. První kozy se na farmě dojily v roce 2004 a o rok později začala výroba sýrů. Výroba v kuchyni, metodou pokus omyl byla náročná. Zvláště proto, že v té době neexistovaly žádné sýrařské kurzy, facebookové komunity, blogy a ani literatura. Pro odborné knížky se jezdilo do Drážďan. Jako první jsme zvládli výrobu čerstvého kozího sýra, který byl a stále je naším vlajkovým výrobkem.
V roce 2006 přibyly východofríské ovce a naše plány ohledně vybudování sýrárny získaly jasnější kontury. V následujících dvou letech se za pomoci evropských dotací vybudovala nejdříve velká stáj pro zvířata, později dojírna, čistička odpadních vod a sýrárna z bývalých chlévů. Přitom se všichni za pochodu učili vyrábět sýry a dále se rozšiřoval chov koz i ovcí.
V lednu 2009 jsme kolaudovali a od té doby nepřetržitě vyrábíme. Začátky byly krušnější, než jsme si představovali. Časté návštěvy na farmě a jejich nadšení nám přesvědčilo o tom, že o naše výrobky bude na trhu velký zájem. Čekala nás ale jen velká opatrnost majitelů krámků se zdravou výživou a jejich malý zájem o české výrobky. Největší prodeje probíhaly stále na farmě ze dvora a v našem vlastním krámku v Litoměřicích. Bylo nám jasné, že takhle to nepůjde.
Dobrá odezva od zákazníků na úštěckých jarmarcích nebo v Zubrnicích nám dávala za pravdu, že o naše výrobky zájem je, jak je ale dostat ke koncovému zákazníkovi? Odpověď přišla naštěstí záhy, v říjnu 2009 jsme se zúčastnili vůbec prvního farmářského trhu v Klánovicích a pak už se všechno rozběhlo. Na trhy jezdíme od té doby stále a naše výrobky si tím získaly své jméno, tato proslulost jim následně pomohla proniknout do farmářských krámů a zdravých výživ.
V roce 2009 jsem také začali pořádat naše každoroční dny otevřených dveří. I média pomohla vzkřísit zájem o lokální produkty.
Také se účastníme různých soutěží, v letech 2010, 2014 a 2015 jsme s našimi výrobky vyhráli Regionální potravinu Ústeckého kraje a v roce 2016 ocenění Kraje Přemysla Oráče. Rádi bychom se také jednou zúčastnili soutěže o Farmu roku Asociace soukromého zemědělství.
V letech 2009 až 2015 jsme hospodařili v režimu BIO. Od 1. ledna 2016, po ztrátě naprosté většiny pronajatých pozemků, jsme ale vystoupili. Naše výrobky pochází výhradně z mléka našich vlastních koz a ovcí, kravské mléko vykupujeme na nedaleké ekofarmě v Merbolticích. Vyznačují se vysokou řemeslnou kvalitou a veškerá výroba, kromě pasterace mléka, je v podstatě ruční. Specializujeme se na výrobu dlouhozrajících sýrů a v poslední době také sýrů s bílou plísní. Každý sýr projde našima rukama opravdu mnohokrát.
Stále také funguje náš prodej ze dvora, i když exkurze a prohlídky farmy jsme byli nuceni z časových důvodů omezit. Naše výrobky si své zákazníky našly, ale každý den na farmě je novou výzvou.
Brynza z ovčího a kozího mléka vyráběná tradičním postupem.
Zrající sýr ze směsi kozího a ovčího mléka. Jedná se o dlouhozrající velmi tvrdý sýr vhodný např. k vínu. Zatímco kozí mléko mu dodává pikantnost, ovčí zase plnou chuť.
Vyberte si množství a my Vám připravíme vybrané množství ovčího čerstvého sýru. Cena je uvedena za 100g.
Úžasný jemný tvaroh plné chuti, vhodný zejména do sladkých pokrmů.
Základní sýr z kozího mléka, v každém ročním období chutná jinak podle pastvy koz, historicky první výrobek Farmy Držovice, držitel ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje 2010, vhodný do pomazánek a salátů, skvěle si rozumí s česnekem, špenátem… určen k rychlé spotřebě.
Naší chloubou je tento polotvrdý sýr s oky (ementálského typu), zrající ve vosku. Má typickou nasládlou oříškovou chuť, a je držitel ocenění Kraje Přemysla Oráče 2016.