Vše začalo v roce 1988 nápadem nezaměstnaného mladíka Johannese Gutmanna v chudé oblasti rakouského Waldviertlu. Zbytek je přípěh společnosti, lidí a událostí, díky kterým se SONNENTOR stal úspěšným podnikem.
Začátkem devadesátých let, kdy byl SONNENTOR v Rakousku ještě malinkatá firmička o třech zaměstnancích, se setkávají Johannes Gutmann a Tomáš Mitáček na jedné konferenci o ekologickém zemědělství. Netrvalo dlouho a v roce 1992 společně založili na jižní Moravě český SONNENTOR. "Učarovala mně tehdy myšlenka dělat smysluplnou práci na pomezí potravin a lidové medicíny a pomáhat s odbytem kvalitních produktů ekologických zemědělců. Když mi Johannes v roce 1992 nabídl, abych se s ním pokusil vytvořit něco podobného v České republice, byl jsem právě před ukončením školy a neváhal jsem ani minutu.” vzpomíná Tomáš Mitáček. V té době také začíná spolupráci s prvními českými pěstiteli bylin o koření. Byli to Jan Sítek, Eva Kubišová, Hana Pojezná, Josef Pavlica, Vít Janíček, František Maleňák, Jarmila Abrlová, Ludmila Ocelíková a Josef Zich. V jihomoravských Čejkovicích opravil SONNENTOR nejprve areál starého zdevastovaného Havlíčkova mlýna a později celý areál starého rozpadlého kravína na kopci nad historickými Templářskými sklepy a proměnil ho v moderní výrobní areál na zpracování bylin, čajů a koření z ekologického zemědělství. SONNENTOR patřil od začátku k jedněm z prvních průkopníků ekologického zemědělství v České republice. V roce 2009 přichází do vedení čejkovického SONNENTORU Josef Dvořáček a navazuje na práci zakladatelů. Další přestavba čejkovického výrobního areálu v roce 2012 dává vzniknout turistickému projektu Bylinkový ráj SONNENTOR, který nabízí exkurze ve výrobě a zpracování čajů. Areál SONNENTORU postupně navštěvuje ročně tisíce turistů a návštěvníků, kteří mohou sdílet transparentnní podnikání SONNENTORU na vlastní oči. I přesto, že SONNENTOR neprodává své produkty do nadnárodních řetězců a supermarketů, daří se mu postupně a pomalu získávat nové zákazníky, zřizovat v Čejkovicích nová pracovní místa i podporovat regionální dodavatele.
Semínka bílého pepře mají menší ostrost a aroma, než-li pepř černý.
Základní koření, které by spolu se solí nemělo chybět v žádné domácnosti. Pokrmům dodává pikantní tón.
Pepř je „více než jenom kýchací prášek". Sušená neloupaná zrníčka semínek pepře mají jemnou ovocnou vůni a intenzivní ostrou pronikavou chuť. Ovoce se sklízí těsně před jeho úplným dozráním a poté se suší. Černý pepř je mnohostranně využitelný a používá se celý, drcený nebo čerstvě mletý. Zjemňuje a zostřuje jak pikantní, tak sladké pokrmy: saláty, dresingy, čerstvé těstoviny, maso, ryby i perník. Přesně víme, kde náš pepř roste.
Perníkové koření jednoduše patří k Vánocům, pokud narazíte na perníčky, toto koření nikdy nebude daleko. Teplé tóny skořice a hřebíčku dochutí také koláče, ovocné chlebíky, zimní sorbety a sušenky z křehkého těsta. TIP: Pokud nevíte, kolik byste jej měli použít do těsta, platí následující základní pravidlo: 5 až 8 gramů perníkového koření na 1 kg mouky.
Občas je potřeba se chvilku pozastavit a dát se do pohody po celodenním shonu. Hoďte se do pohody s naším Pohodářem! Jde o bylinnou čajovou specialitu výhradně z českých bylinek, podobně jako porcovaný čaj Dobrá nálada. Všechny bylinky pro Pohodáře byly vypěstovány v rámci projektu Veselá biofarma ve Velkých Hostěrádkách na jižní Moravě.
Polévkové koření dodá čistým, zeleninovým a masovým polévkám všechno to aroma, které si člověk v polévce přeje mít a chutná i těm, kteří nejsou zrovna jejich milovníci. Chutný mix si vás získá svou intenzivní vůní a obsahuje vše, co je pro správnou polévku třeba. Petržel, mrkev, majoránka, libeček a pastinák (lidově nazývaný „pastiňák“) spolu dohromady tvoří báječnou chuť v každém talíři polévky. TIP: Přidejte nejlépe hned při začátku vaření, aby se chuť všech ingrediencí mohla plně rozvinout.
Více informací Postní bylinný čaj – „setkání se sebou samým“ Jednoduše si nedopřát nic – tedy alespoň nic poživatelného. Půst osvobozuje! Chutný aromatický postní čaj je ideálním průvodcem během malé pauzy. Směs bylinného čaje obsahuje mimo jiné meduňku, mátu a listy lísky. K dostání také v nálevových sáčcích s přebalem. Návod k přípravě: čajovou lžičku na šálek (cca 200 ml), přelejte vroucí vodou a nechte 5-10 min. luhovat. Skladovat v suchu a chladu. Doplněk stravy. Není náhradou pestré stravy. Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Doporučené dávkování 1-2 šálky za den. Nepřekračujte uvedené denní dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí.
Balení obsahuje tyto druhy čajů: Osvěžení, Narozeninový čaj, Lesní plody, Zázvor citron, Rooibos vanilka, Hild. Klášterní síla, Dobré ráno, ovocný sen, Štěstí, Hild. Relaxační čaj, Sluneční pozdrav, Anděl strážný, Ginkgo koncentrace, Hild. Energie, Rooibos pomeranč, Dobrá nálada bylinný čaj, Dobrá nálada ovocný čaj, Zázvor slunce, Rooibos kouzelný nápoj, Rakytníkový požitek.
Čaj Pro dobrý pocit v břiše 27 g BIO SONNENTOR 12 Bylinný čaj z od Sonnentrou z řady Zase dobře! Z produkce kontrolovaného ekologického zemědělství, v nálevových sáčcích v přebalu. Vyvážená bylinná směs ze slézu, meduňky, kadeřavé máty bez mentolu, řeckého horského čaje, řebříčku a měsíčku.
Tato uvolňující čajová směs potěší každou ženu. Dodá klid a úlevu.
Pro všechny zapálené srdcaře je tu tahle dokonalá souhra toho nejlepšího z přírody ukrytá v pyramidálních sáčcích
Směs koření v biokvalitě k ochucení specialit francouzské kuchyně.
Jemná směs bylinek zachutná i těm nejmenším kuřátkům. Každý doušek pohladí bříško maličkým raráškům a maminkám vykouzlí úsměv na tváři. Lásku, pocit bezpečí a péči dávají rodiče svým raráškům bez omezení a ti jim poděkují svým zářivým úsměvem.
Rakytníkový požitek – ovocný čaj – „vášnivý čajový zážitek“. Blahodárně působící jemná ovocná směs. Užijte si aromatického rakytníku převážně ve studených zimních měsících. Studené ovocné čaje jsou skvělým osvěžením, ledově vychlazené, ochucené ovocnými sirupy. Můžete si také vykouzlit vlastní ledový ovocný čaj! Ovocné čaje k jídlu: Jemnější, sladké ovocné čaje jako Rakytníkový požitek skvěle chutnají k čerstvému sýru s medem, k jarním salátům s čerstvými květy nebo ke sladší zelenině, jako je mrkev a červená řepa. Právě tento čaj výborně chutná také k jablečno-skořicovým dezertům a ovocným variacím mléčné rýže.
Kykyryký, vstávat, čeká nás den plný dobrodružství! Díky této směsi bylinek a ovoce vykročí každý rarášek do nového dne tou správnou nožkou. Pro děti pak bude každý úkol snadný. Naši biorarášci Rozárka, Levandulín a Vavřinec jsou skvělá parta a přináší vám vždy samé dobroty.
Pro všechny rarášky, kteří se stále nemohou nabažit pokladů, které nabízí bylinkovo-ovocný svět, jsme připravili ochutnávací sadu s 9 různými druhy nejoblíbenějších čajů. V krásně ilustrované krabičce s otevíracími dvířky najdete také vystřihovánku s postavičkami našich biorarášků. Nejlepší je hned ochutnat nebo darovat jako dárek.
Před večerníčkem ještě rychle šálek harmonického čaje a pak se Vám zcela jistě budou zdát krásné sny. Bylinná směs se stará o klidné nerušené noci. Nový den bude plný energie a dobré nálady. Nálevový sáček jednoduše zalít čerstvou, vroucí vodou a nechat 5 až 10 minut louhovat.
Velmi chutný, ovocný čaj s kořením, který zahřeje malé rarášky po vydatném sáňkování nebo sněhové koulovačce. Příjemná směs s lehkou kořeněnou chutí a sladkým tónem po hřebíčku a skořici. Skvěle doladí dezert v podobě ovocného kompotu nebo pečeného jablíčka. Vhodné pro děti od tří let věku dítěte.
Exotický čaj v bio kvalitě. Má zlatohnědou barvou a mísí se v něm vůně dřeva a jemných květů.
Africké slunce v šálku! Žádný div, že tento africký čaj učaroval celé Evropě. Má krásně zlatohnědou barvu, chuť je jemně nasládlá, neobsahuje kofein. Čaj z rooibosu se skvěle hodí k vanilkovým i čokoládovým dezertům, ale také k ostrým jídlům a marockému tahini. S mlékem a medem se rázem stane sám dezertem.
Řeřicha – z cestovního balíčku starých Římanů. Římané přinesli zahradní řeřichu do Evropy. Řeřicha je osvěžující při jarní únavě. Mladé lístky řeřichy se s oblibou používají jako přísada do salátů, majonéz, sýrů a vajíček nebo jednoduše k dozdobení chleba s máslem. Vedle naklíčených lístků můžete konzumovat také lístky dospělých rostlin. Díky silnému aroma je řeřicha vhodná také ke kořenění. Řeřichu nemusíte namáčet, jednoduše ji dáte do čisté nakličovací nádoby. Necháte 5-6 dnů nakličovat ve tmě a poté 2 dny na světle. Klíčky nevystavujte vysokým teplotám (nejlépe 20 °C), přílišnému vlhku ani přímému slunci! Denně vícekrát pořádně propláchnout čistou vodou. Před konzumací blanšírujte.
Římský kmín je nejtypičtějším kořením indické kuchyně a nesmí chybět v žádné z mnoha známých směsí jako Garam masala, Curry nebo Tandoori. TIP: Pro intenzivní chuť přidejte koření až těsně před dokončením jídla. Před použitím doporučujeme celá semínka kmínu lehce orestovat, aby vynikla jejich plná chuť.
Salátové koření - „kombinace z 12 neodolatelných bylin“. Kdo věří, že k dochucení salátu není nic než ocet, olej, sůl a pepř, ten se mýlí. Salátové koření dochutí každý dressing a salát promění v chuťový zážitek. Salátové koření se ovšem nehodí pouze k syrovému salátu, ale také těstovinovému salátu a pomazánkám.
Kořeněná směs bez přídavku kuchyňské soli se svkěle hodí k přípravě středomořských pokrmů.
Tato lahodná směs sušené zeleniny a koření bez přídavku kuchyňské soli zvýrazní charakter každého pokrmu.
Pro všechny, kteří mají rádi ostré, je tato směs bez přídavku kuchyňské soli to pravé. Směs rajčat, cibule, pastináku a dýně s mletou paprikou, chilli, tymiánem, česnekem a pepřem okouzlí každého milovníka pikantních chutí. Naše tělo potřebuje sůl k přežití, ale ne zdaleka tolik, kolik jí denně zkonzumujeme. Věděli jste, že prý chléb a tzv. "hotová jídla" patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem soli? Osvobozením se od hotových jídel, slazených nápojů a tabákových výrobků se naše chuťové pohárky opět probudí a umožní nám objevovat přirozené i zcela nové chutě. Chcete vnímat radost z jídla a zároveň snížit příjem soli? Dejte prostor bylinkám a koření. Přidejte ke konci vaření.
Pro všechny, které už unavila klasická příprava brambor a hledají změnu chutí.
Skořice celá v biokvalitě, má velmi příjemnou vůni a jemně nasládlou chuť. Hodí se především do sladkých pokrmů.
Mletá skořice v biokvalitě, používá se k ochucení. Má velmi příjemnou vůni a jemně nasládlou chuť. Hodí se především do sladkých pokrmů. Druh Ceylon má jemnější a sladší aroma než druh Cassia.